Techniek als hulpmiddel

Diensten

Vakgebieden en vakkennis

Ontwerp en advies

Beheer en onderhoud

Beoordeling en controle

Computerruimte

Projecttoezicht

Bliksembeveiliging

Brandmeld installatie

Datanetwerk

Elektrische installatie

Energiebesparing

Kabelberekening

Noodstroom installatie

Noodverlichting

PV-installatie

Verlichting

Ontwerp, advies en beheer is vakwerk. Kies voor het vakwerk dat uw gebouw verdient. Adviseur elektrotechniek; ontwerp, advies en beoordeling Advies technisch gebouwbeheer Wesselektro advies Welkom

Over Wesselektro advies


Uw adviseur elektrotechniek voor ontwerp, advies en beoordeling van elektrische installaties en de complete E- en W-installaties van computerruimten. Snel een helder Programma van Eisen of functioneel opgesteld bestek als basis voor uw installatie, serverruimte of onderhoud.

Wesselektro advies werkt landelijk als zelfstandig en onafhankelijk adviesbureau elektrotechniek. Lees meer >

Contact


E-mail

030-6377154

Stuwmeer 84

3994 HK  Houten


Voorwaarden

DNR-2011

© Wesselektro advies

KvK 30191317

Privacy en disclaimer

Bijgewerkt op 09-03-2024

Bel  030-6377154

Stuur een e-mail

Share on LinkedIn Share on Facebook

Delen op

Overige vakgebieden

Bliksembeveiliging

Brandmeld installatie

Datanet

Elektrische installatie

Energie en besparing

Kabelberekening

Noodstroom installatie

Noodverlichting

Verlichting

Vakgebieden >

PV-INSTALLATIE

Handige links


Fiscaal voordeel

RvO (EIA)


Subsidies

RvO (SDE++)


Milieu Centraal

Zonne-energie


Infobladen

ISSO


Brandveiligheid

Vinklijst zonnepanelen


Erkende PV-installateurs vinden

InstallQ


Inspectie van een PV-installatie wordt steeds vaker geëist. Een inspectie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde PV-inspecteur volgens SCIOS Scope 12.


Gecertificeerde PV-inspecteurs vinden

SCIOS-scope 12

(Filter op scope 12)


Een PV-installatie wordt aangesloten op en daarmee onderdeel van de elektrische installatie. De manier van aansluiten bepaalt in hoge mate de prestatie, kwaliteit en veiligheid van de installatie.



Wettelijke basis

Zonnepanelen in een netgekoppelde PV-installatie moeten zijn aangelegd volgens ten minste de door het Bbl aangewezen editie van de norm NEN 1010. Deel 7-712 van die norm geeft aanvullende specifieke voorschriften met betrekking tot de AC- en DC-installatie, toegelicht in de NPR 5310-deel 712. Belangrijke punten van aandacht zijn de aanleg van AC- en DC-bekabeling, de aansluiting in de groepenkast, kabeldraagsystemen, aarding, aardlek-, isolatie-, bliksem- en overspanningsbeveiliging.


Opbrengst zonnepanelen

Voor de praktische invulling van een zonnestroom systeem mag worden gerekend met een opbrengst aan zonne-energie van circa 850-900 kWh per kWp per jaar. Het maximale vermogen ofwel “piekvermogen” van zonnepanelen, uitgedrukt in Watt-piek (Wp), wordt bereikt bij 100% zon en circa 25°C. Nederland kent een gemiddelde van circa 1500 zonne uren per jaar, maar wel met een wisselende intensiteit. Zonnestroom wordt alleen voor klein verbruikers gesaldeerd tot uiterlijk de hoeveelheid afgenomen energie. Deze regeling wordt vooralsnog voorlopig niet afgebouwd. Het gebruik van zonne-energie draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.


Zonnestroom opslaan

Zolang salderen nog rendabel is kan niet gebruikte zonnestroom worden terug geleverd aan het net. Een thuisbatterij is een goed alternatief om zonnestroom op te slaan. Dat kan rechtstreeks via een daarvoor geschikte omvormer of via een op de elektrische installatie aangesloten accupakket. In beide gevallen is een laad-ontlaad strategie noodzakelijk om het maximale rendement te bereiken.

Daarnaast ontwikkelt de techniek van bi-directionele autoladers zich steeds verder. Daarmee wordt het mogelijk de elektrische auto als thuisbatterij in te zetten.  


Terugverdientijd en levensduur PV-installatie

De terugverdientijd, uitgaande van investering en opgewekte energie, ligt rond de 8 jaar. Voor de zonnepanelen geldt een levensduur van circa 25 jaar. In die periode zal de energie opbrengst wel met gemiddeld 13% teruglopen als gevolg van vervuiling en veroudering. Een centrale omvormer moet, afhankelijk van de kwaliteit, mogelijk al na 11-12 jaar worden vervangen. Houd daarmee dus rekening qua kosten en totale terugverdientijd.


Neem contact op voor een ontwerp, advies, een controle of meer informatie over een PV-installatie.